Актуелна, динамична и савремена установа културе.

Презентује значајне ауторе данашње српске уметничке сцене, 

групе и појаве, као и уметнике из других земаља.

Новости и изложбе

Информишите се о дешавањима и раду Галерије савременe уметности у Смедереву.

Александар Тодоровић / РЕМАСТЕР РЕЛИГИЈЕ

МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ / ГРАДСКА ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ СМЕДЕРЕВО Музеј у Смедереву, 13.6. 2019. – 12.7. 2019. У оквиру годишњег програма Градске галерије савремене уметности Смедерево за 2019, у Музеју у Смедереву, на изложби под називом РЕМАСТЕР РЕЛИГИЈЕ/RELIGION REMASTERED представиће се аутор уз Београда Александар Тодоровић. Уметник ће поставити објекте и радове малог и средњег…

Радно време Музеја током ускршњег и првомајског празника

Поштовани посетиоци, Обавештавамо вас да Музеј у Смедереву неће бити отворен за посете због Ускршњег и Првомајског празника током следећих дана: 26, 27, 28, 29. априла и 1. маја 2019.   Музеј у Смедереву ће бити отворен за посетиоце у уторак 30. априла, као и 2, 3, 4 и 5. маја 2019. У периоду од…

Мирјана Томашевић / РЕМИНИСЦЕНЦИЈЕ

МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ ГРАДСКА ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ СМЕДЕРЕВО    МИРЈАНА ТОМАШЕВИЋ РЕМИНИСЦЕНЦИЈЕ/ ПОНАВЉАЊА СА РАЗЛИКАМА Музеј у Смедереву, 27.3. 2019. – 30.4. 2019. ВИЗУЕЛНА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА ПЕЈЗАЖА КАО ПРОЈЕКЦИЈА УНУТРАШЊЕГ / СЕЋАЊА   Оно што чини једну од главних одлика модернистичког разматрања сликарске представе јесте „поновно промишљање принципа који спаја стварност са представом о њој“. Односно,…
Loading blog posts...

Градска галерија савремене уметности Смедерево

Галерија савремене уметности Смедерево, основана 1999. године, временом је профилисала своју програмску оријентацију и дефинисала циљеве базиране на промоцији највиших уметничких и културних вредности.

У свом програму она се труди да активно прати савремене интердисциплинарне уметничке тенденције у циљу едукације што шире публике и креирања што динамичније и отвореније локалне културне сцене.

Промоција савремених израза на културној сцени изузетно је важна зато што уметност има активну улогу у неговању и обликовању савременог друштва у смислу генерисања, промовисања и ширења напредних идеја, али и креирања критичке свести сваког њеног члана.

Годишњи програм Галерије осмишљава се у складу са постављеним излагачким концептом. Он је дефинисан тако да отвара простор за иновативност, истраживачко и критичко деловање кроз презентацију најразличитијих уметничких сензибилитета и медија.

Јасно осмишљен годишњи програм могуће је постићи само транспарентним радом, кроз конкурсну програмску селекцију. На његово креирање утиче Уметнички савет састављен од учесника, професионалаца и активних познавалаца савремене уметничке сцене. Посебан значај за формирање квалитетног годишњег програма Галерије имају пажљиво биране позивне изложбе и кустоски пројекти.

Бавећи се својом основном излагачком делатнишћу Галерија савремене уметности Смедерево била је у могућности да оформи своју збирку дела савремене уметности. Набављање нових аквизиција реализовано је углавном путем откупа или поклона.

Формирање овог фонда јасно показује уметничке тенденције времена у коме су дела настала, али и тенденције програмске оријентације Галерије. Само на овај начин, савременим приступом кроз промоцију различитих уметничких форми, она је у могућности да афирмише, чува и негује традиционалне ликовне вредности.

Детаљније о збирци Градске галерије савремене уметности у Смедереву сазнајте кликом на овај текст.

Контакт информације

Градска галерија савремене уметности Смедерево

 

Налази се на главном градском тргу, на Тргу Републике бр. 5, у згради некадашњег Хотела „Нинић“.

Трг републике 5, 11300 Смедерево
Република Србија

Телефон: +381 (26) 614595
e-mail: galerija@mus.org.rs

РАДНО ВРЕМЕ ГАЛЕРИЈЕ

УТОРАК – СУБОТА: 10:00 – 14:00  и  17:00 – 20:00 / НЕДЕЉА: 10:00 – 14:00 / ПОНЕДЕЉКОМ не ради

Преузимањa за уметнике

Кликом на дугмад испод текста можете преузети документа у .zip формату.

Текст конкурса 2018Тлоцрт галерије
Лого и грбовиИмпресум ГГСУС

67

Година трајања Музеја

12000

Предмета у нумизматичкој збирци, што је чини предметима најбогатијом

9.413

Посетилаца ГГСУ у 2016 години.

283

Реализованих програма у ГГСУ