Актуелна, динамична и савремена установа културе.

Презентује значајне ауторе данашње српске уметничке сцене, 

групе и појаве, као и уметнике из других земаља.

Новости и изложбе

Информишите се о дешавањима и раду Галерије савременe уметности у Смедереву.

Ана Марковић / УБРЗАЊА – ПУТОВАЊА

МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ ГРАДСКА ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ СМЕДЕРЕВО     АНА МАРКОВИЋ Музеј у Смедереву, 11.12. 2018. – 18.01. 2019. Назив изложбе: УБРЗАЊА/ ПУТОВАЊА На изложби под називом УБРЗАЊА/ ПУТОВАЊА ауторке Ане Марковић биће представљени радови средњег и малог формата, рађених техником уље на платну, насталих у последње две године. Оно што чини ужа уметничка…

Записник са састанка Уметничког савета Градске галерије савремене уметности Смедерево

ЗАПИСНИК СА САСТАНКА УМЕТНИЧКОГ САВЕТА ГРАДСКЕ ГАЛЕРИЈЕ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ СМЕДЕРЕВО бр. 416 11. 2018. год. Смедерево   ПОВОДОМ КОНКУРСНИХ ПРИЈАВА ЗА ИЗЛАГАЧКУ СЕЗОНУ 2019.   Састанку присуствују чланови Уметничког савета Галерије: Уна Поповић, историчар уметности, мр Бранислав Николић, сликар, Марко Црнобрња, вајар, др Радош Антонијевић, вајар и Милан Марковић, кустос историчар уметности на седници одржаној…

Слободанка Ступар / СТЕПЕНИЦЕ III

Јелена Стојановић, ПЕРФОРМАТИВНЕ ТОПОГРАФИЈЕ ЛИМИНАЛНОГ (О просторно-звучним инсталацијама фотографских забелешки Слободанке Ступар) СЛОБОДАНКА СТУПАР   Дипломирала унутрашњу архитектуру и графику на ФПУ у Београду, магистрирала графику на ФЛУ Универзитета у Београду и специјализирала графику на Школи лепих уметности у Атини. Излагала на преко 50 самосталних изложби у Београду, Загребу, Дубровнику, Новом Саду, Зрењанину, Нишу, Крушевцу,…
Loading blog posts...

Градска галерија савремене уметности Смедерево

Галерија савремене уметности Смедерево, основана 1999. године, временом је профилисала своју програмску оријентацију и дефинисала циљеве базиране на промоцији највиших уметничких и културних вредности.

У свом програму она се труди да активно прати савремене интердисциплинарне уметничке тенденције у циљу едукације што шире публике и креирања што динамичније и отвореније локалне културне сцене.

Промоција савремених израза на културној сцени изузетно је важна зато што уметност има активну улогу у неговању и обликовању савременог друштва у смислу генерисања, промовисања и ширења напредних идеја, али и креирања критичке свести сваког њеног члана.

Годишњи програм Галерије осмишљава се у складу са постављеним излагачким концептом. Он је дефинисан тако да отвара простор за иновативност, истраживачко и критичко деловање кроз презентацију најразличитијих уметничких сензибилитета и медија.

Јасно осмишљен годишњи програм могуће је постићи само транспарентним радом, кроз конкурсну програмску селекцију. На његово креирање утиче Уметнички савет састављен од учесника, професионалаца и активних познавалаца савремене уметничке сцене. Посебан значај за формирање квалитетног годишњег програма Галерије имају пажљиво биране позивне изложбе и кустоски пројекти.

Бавећи се својом основном излагачком делатнишћу Галерија савремене уметности Смедерево била је у могућности да оформи своју збирку дела савремене уметности. Набављање нових аквизиција реализовано је углавном путем откупа или поклона.

Формирање овог фонда јасно показује уметничке тенденције времена у коме су дела настала, али и тенденције програмске оријентације Галерије. Само на овај начин, савременим приступом кроз промоцију различитих уметничких форми, она је у могућности да афирмише, чува и негује традиционалне ликовне вредности.

Детаљније о збирци Градске галерије савремене уметности у Смедереву сазнајте кликом на овај текст.

Контакт информације

Градска галерија савремене уметности Смедерево

 

Налази се на главном градском тргу, на Тргу Републике бр. 5, у згради некадашњег Хотела „Нинић“.

Трг републике 5, 11300 Смедерево
Република Србија

Телефон: +381 (26) 614595
e-mail: galerija@mus.org.rs

РАДНО ВРЕМЕ ГАЛЕРИЈЕ

УТОРАК – СУБОТА: 10:00 – 14:00  и  17:00 – 20:00 / НЕДЕЉА: 10:00 – 14:00 / ПОНЕДЕЉКОМ не ради

Преузимањa за уметнике

Кликом на дугмад испод текста можете преузети документа у .zip формату.

Текст конкурса 2018Тлоцрт галерије
Лого и грбовиИмпресум ГГСУС

67

Година трајања Музеја

12000

Предмета у нумизматичкој збирци, што је чини предметима најбогатијом

9.413

Посетилаца ГГСУ у 2016 години.

283

Реализованих програма у ГГСУ