Актуелна, динамична и савремена установа културе.

Презентује значајне ауторе данашње српске уметничке сцене, 

групе и појаве, као и уметнике из других земаља.

Новости и изложбе

Информишите се о дешавањима и раду Галерије савременe уметности у Смедереву.

Програми Музеја у Смедереву на 29. Смедеревским светосавским свечаностима

Програми Музеја у Смедереву на 29. Смедеревским светосавским свечаностима биће, као и претходних година, разнолики и занимљиви. Смедеревски музеј приређује две изложбе и смотру славских колача   Музеј у Смедереву ће и ове године активно учествовати у организацији и реализацији програма који се одржавају у оквиру 29. Смедеревских светосавских свечаности. На две локације, у згради Музеја,…

Откуп уметничких радова за Збирку савремене уметности Музеја у Смедереву у 2017. години

Паралелно са својом основном изложбеном делатношћу Градска галерија савремене уметности Смедерево је од свог оснивања усмерена на формирање, презентацију и заштиту уметничких дела у оквиру Збирке савремене уметности за коју је, по систематизацији радних места Статута Музеја у Смедереву, задужен кустос Градске галерије. Активним праћењем савремених уметничких токова и поштујући у великој мери уметнички и…

Две изложбе Градске галерије у ужем избору за Политикину награду

“Политикина” награда представља престижну награду из области изложбених активности савремене уметничке праксе, која се додељује за најбољу изложбу одржану током протекле године у музејима и галеријама у Србији. Односно, ова награда се додељује као признање за изузетне домете и потврда стваралачке зрелости, као и за дела која се одликују оригиналношћу и проширују границе ликовног израза.…
Loading blog posts...

Градска галерија савремене уметности Смедерево

Галерија савремене уметности Смедерево, основана 1999. године, временом је профилисала своју програмску оријентацију и дефинисала циљеве базиране на промоцији највиших уметничких и културних вредности.

У свом програму она се труди да активно прати савремене интердисциплинарне уметничке тенденције у циљу едукације што шире публике и креирања што динамичније и отвореније локалне културне сцене.

Промоција савремених израза на културној сцени изузетно је важна зато што уметност има активну улогу у неговању и обликовању савременог друштва у смислу генерисања, промовисања и ширења напредних идеја, али и креирања критичке свести сваког њеног члана.

Годишњи програм Галерије осмишљава се у складу са постављеним излагачким концептом. Он је дефинисан тако да отвара простор за иновативност, истраживачко и критичко деловање кроз презентацију најразличитијих уметничких сензибилитета и медија.

Јасно осмишљен годишњи програм могуће је постићи само транспарентним радом, кроз конкурсну програмску селекцију. На његово креирање утиче Уметнички савет састављен од учесника, професионалаца и активних познавалаца савремене уметничке сцене. Посебан значај за формирање квалитетног годишњег програма Галерије имају пажљиво биране позивне изложбе и кустоски пројекти.

Бавећи се својом основном излагачком делатнишћу Галерија савремене уметности Смедерево била је у могућности да оформи своју збирку дела савремене уметности. Набављање нових аквизиција реализовано је углавном путем откупа или поклона.

Формирање овог фонда јасно показује уметничке тенденције времена у коме су дела настала, али и тенденције програмске оријентације Галерије. Само на овај начин, савременим приступом кроз промоцију различитих уметничких форми, она је у могућности да афирмише, чува и негује традиционалне ликовне вредности.

Детаљније о збирци Градске галерије савремене уметности у Смедереву сазнајте кликом на овај текст.

Контакт информације

Градска галерија савремене уметности Смедерево

 

Налази се на главном градском тргу, на Тргу Републике бр. 5, у згради некадашњег Хотела „Нинић“.

Трг републике 5, 11300 Смедерево
Република Србија

Телефон: +381 (26) 614595
e-mail: [email protected]

РАДНО ВРЕМЕ ГАЛЕРИЈЕ

УТОРАК – СУБОТА: 10:00 – 14:00  и  17:00 – 20:00 / НЕДЕЉА: 10:00 – 14:00 / ПОНЕДЕЉКОМ не ради

Преузимањa за уметнике

Кликом на дугмад испод текста можете преузети документа у .zip формату.

Текст конкурса 2018 Тлоцрт галерије
Лого и грбови Импресум ГГСУС

67

Година трајања Музеја

12000

Предмета у нумизматичкој збирци, што је чини предметима најбогатијом

9.413

Посетилаца ГГСУ у 2016 години.

283

Реализованих програма у ГГСУ